Sulu Yangın Söndürme Sistemleri Periyodik Kontrol Muayenesi

Donma riski bulunmayan ve 95 derece sıcaklıkların geçilmediği yerlerde kullanılan sulu yangın söndürme sistemleri yangınla mücadelede önemli rol oynar.  Sulu yangın söndürme sistemlerindeki su yangın dolabındaki hortum ve sprinkler tarafından boşaltılır. Bu ekipmanlar ile boşaltılan su yangına ilk anda müdahale eder.
Sulu yangın söndürme sistemleri alışveriş merkezlerinde, hastanelerde, binalarda v.b. gibi yerlerde sıkça kullanılır.
Yangın anında hemen devreye giren sulu yangın söndürme sistemleri sadece data centerlarda, kütüphanelerde v.b gibi suyun zarar vereceği yerlerde kullanılmaz. Sulu yangın söndürme sistemleri bir su kaynağına yani deposuna veya şebeke suyuna bağlı olarak çalışır.

Sulu yangın söndürme sistemleri yangınlara karşı her an çalışacakmış gibi hazır olmalıdır. bu nedenle mutlaka bakım ve periyodik kontrolleri yapılmalıdır.
Sulu yangın söndürme sistemleri “İş ekipmanları kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği” ve “Binaların yangından korunması ile ilgili yönetmeliği” ne tabiidir. Bu yönetmeliklerde belirtilen standartlara göre yapılan kontroller ile iş sağlığı ve güvenliği alınmış olur.

İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği
Bu Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik
Bu Yönetmeliğin amacı; kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ve gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin, tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı safhalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesini ve herhangi bir şekilde çıkabilecek yangının can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlamak üzere, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirlerin, organizasyonun, eğitimin ve denetimin usul ve esaslarını belirlemektir.
MADDE 97-  (1) Yüksek binalarda veya bina oturma alanı 1000 m2’den büyük binalarda veya cephe genişliği 75 m’yi aşan binalarda, itfaiyenin sisteme dışarıdan su basabilmesi için, sulu yangın söndürme sistemlerine en az 100 mm nominal çapında itfaiye su verme bağlantısı yapılması şarttır. İtfaiye su verme bağlantısında 2 adet 65 mm storz tip rakor ve sistemde çek valf bulunur ve çek valf ile itfaiye bağlantısı arasındaki borulardaki suyun otomatik olarak boşalmasını sağlayacak elemanlar konulur. İtfaiye araçlarının bağlantı ağzına ulaşma mesafesi 18 m’den fazla olamaz.