Büyük araçların üzerine yerleştirilen ve istenilen yere giden yükleri indirip kaldırabilen vinçlere denir.
Araç üstü vinçler kaldıracağı yüke ve mesafeye göre farklı çeşitleri bulunan bu vinçler işlerini bitirdikten sonra aracın üzerine katlanarak sabitlenir ve trafikte herhangi bir engel yapmaz.
Hidrolik bir sistem olan araç üstü vinçler depolarda, tershanelerde, yarış pistlerinde ve yolda kalmış ağır makinaları kaldrımakta da kullanılırlar. Araç üstü vinçler iş ekipmanları kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği ve kaldrıma iletme ekipmanları maddelerine göre periyodik kontrol yapılmalıdır. Kontrollerinizi özellikle akredite olmuş kuruluşlara yaptırınız.
İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği
Bu Yönetmeliğin amacı, işyerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm işyerlerini kapsar.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.
Kaldırma ve iletme ekipmanları
Standartlarda aksi belirtilmediği sürece, kaldırma ve iletme ekipmanları, beyan edilen yükün en az 1,25 katını, etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olur ve bunların bu yüke dayanıklı ve yeterli yük frenleri bulunur.
Kaldırma ve iletme ekipmanlarının periyodik kontrolleri, makine mühendisleri, makine veya metal eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler ya da makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır. Söz konusu periyodik kontrollerde tahribatsız
muayene yöntemlerinin kullanılması durumunda, bu yöntemler sadece TS EN ISO 9712 standartına göre eğitim almış mühendisler, teknik öğretmenler, teknikerler veya yüksek teknikerler tarafından uygulanabilir.
Mobil kaldırma ekipmanlarının dışında kalan kaldırma ekipmanları için kararlılık deneyi ise gerek görüldüğünde ilgili standartlarda belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.