Alternatif ve doğru akım olmak üzere ikiye ayrılan jeneratörler benzin, dizel, doğalgaz vb. yakıtlarla da çalışarak elektrik üretebilirler. Hemen hemen her tesiste, işletmelerde, okullarda, hastanelerde, alışveriş merkezlerinde vb. büyük yerlerde jeneratör kullanılmaktadır.
Jeneratörler de mekanik enerji elde etmek için su enerjisi, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, buhar türbünü gibi yerlerden faydalanarak jeneratör çalıştırılabilir. İlk enerjiyi verecek ve hareket ettirecek bu güçlerin hareketi sayesinde ve elektrik motorları yardımı ile jeneratör devreye girer.
İşletmelerin ihtiyaçlarına göre büyük veya küçük boyutlarda veya kapasitelerde üretilen jeneratörlerin mutlaka güvenlik önlemleri de alınmalıdır. Jeneratörler yangından, ani yük değişimlerine ve darbelere karşı korunaklı olmalıdır. Ayrıca en önemlisi mutlaka bakımları ve periyodik kontrolleri yapılmalıdır.
Periyodik kontrolleri yapılan jeneratörler uzun ve sağlıklı çalışırlar.
Jeneratörler “İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği”ne göre kontrolleri yapılmalıdır. Jeneratörler ilgili standartlarda aksi belirtilmediği sürece, tesisatların periyodik kontrolleri yılda 1 defa yapılır.